ULAŞIM ve GÜVENLİK
- Ülkeyi yönetenler,
Kraliyeti yönetenler, Şirketleri yönetenler asla aynı ulaşım aracında yer
alamazlar. Kara, hava, deniz yollarının tümünde yolculuk ne kadar kısa sürede
de olsa ayrı araç ve ayrı zaman dilimi uygulanması
şarttır.
- Ülke yöneticileri,
Kraliyet yöneticileri, Üst düzey şirket yöneticileri ve aileleri asla
teknolojik olarak yer bildirimi ya da anlık fotoğraf paylaşmını yapamazlar. (fotoğraf paylaşmak istiyorlarsa zaman dilimi farklı olmalıdır.)
ÇİÇEK SEÇİMİ
- Bir bayana asla suni
çiçek hediye edilmez.
- Çiçek elden götürülüyorsa
mesaj yazılmaz.
- Çiçeği gönderiyorsak
not yazılabilir.
YEMEK
- Mönü listesi açık
kaldığı sürece garson gelmez.
Yemek seçimi yapılınca
mönü kapatılır.
- Peçete diz üzerine
katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. Ikiye
katlanan peçetenin açık uçlari bedenimize
bakar. Küçükse tek dize serilir.
- Peçetenin amacı,
ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir.
- Protokol de en üstte
olan kişi peçetesini açmadan diğerleri
açmamalidir. O
toplamadan toplamamalıdır.- Masadan kisa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
- Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.
- İşi biten peçete
servis tabağının sağına öylece bırakılır.
- Kullanilan kagit
peçete katlanmadan servis tabağının sağına
bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.- Ev davetlerinde kumaş peçete olmasi makbuldür. Ayrıca kağıt peçetede bulunmalıdır.
- Tabağın içine peçete
asla atılmaz.
- Protokol yemeğinde
masa ortüsü ve peçete aynı renkte olmalıdır.
- Çatallar solda,
bıçak ve kaşık sağda olmalı.
- Çatal-bıçak dıştan
içe doğru olmalı.
- İki el masa altında
olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de
bileklerden yukarıda olmalı.
Bilimsel olarak da
ellerin yukarıda olması önemlidir.- Masadan yere düşen hiçbir sey alınmaz. Garsona yardim edilmez.
- Kaşık çorba içildiği
müddeçe kasenin içinde olmalıdır. Ancak çorba
bittikten sonra çorba tabağının yan
tarafına bırakılır.
- Limon çatalla
sıkılmaz, elle sıkılırken sol el siper yapılır.
Çorba alt tabagininyanina konur.
- Çorbaya ekmek doğranmaz.
- Tabağa çok fazla
eğilinmez.
- Kasığın kenarına
bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.- Corbanin dibini almak için tabak asla eğilmemeli.
- Yemek esnasında bıçak-çatal ters V seklinde olmalıdır. Arasi açık olarak paralel de olabilir.
- Çatalın ağzının
yukarıda, bıçak ile yanyana paralel hale gelmesi
"yemek bitti" demektir.
- Masadaki kaşık,
bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.
- Et yemekleri tek
parça kesilir, tek lokma yenir.
- Pilav çatalla yenir.
çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav
çatalla yenirken bıçakla
destek verilebilir.
- Börek vs. sağ elde
bıçak, sol elde çatalla yenir.
- Balık bıçağı sadece
balığın kılçığını ayıklamak için
kullanılır.
- Tavuğun derisi yenmek istenmiyorda, deri çatal ve bıçak yardımıyla
ayrılır. Yine tek kesim, tek lokma prensibi.
- Taş, kıl vs çıkması durumunda peçeteyle çıkarılır ve gösterilmez.
- Elde çatal, bıçak ve
ağızda lokma varken konuşulmaz.
- Masada sağda duran
içecekler bize aittir.
- Soldaki yiyecekler bize aittir.
- Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.
- İçecek servisi sağdan yapılır ve sağdan kaldırılır.
- Bardaklar küçükten-büyüğe doğru sıralanır.
- Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap tercih edilir.
- Beyaz şarap soğuk servis edilir.
- Şarap bardağının 3/4 ü dolu olmalıdır.
- İçecekler garson tarafından doldurulmalıdır.
- Protokolde kadeh tokuşturulmaz.
- Çok delikli olan tuz, az delikli olan karabiber olmalıdır.
- Tuzluk asla elden ele verilmez. Uzanabileceği bir yere bırakılır.
- Yemek tadılmadan tuz ilave edilmez.
- Çatal ve bıçak peçete ile silinmez.
- Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.
- Büyük çatal ana yemek çatalıdır.
- Yemek çatalıyla tatlı yenmez.
- Biber açık olarak servis edilmişse, servis kaşığının ucu ile alınır.
- Bize ait ekmek tabağından alıyorsak ekmek bölünüp tabağa bırakılabilir.
Ortak bir serviste ise ekmek bölünmez ve masa üzerine konmaz.
- Bütün sebze yemekleri ve köfte çatal ile yenir.
- Yoğurt kaşıkla yenir.
- Çatal tek kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.
- Makarna çeşitleri çatal ile spagetti için kaşıktan destek alınmalıdır.
- Şerefe kadeh kaldırıldığında içki tercih edilmek zorunda değil ama
katılmak gerekir.
- Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.
- Garsonla yüzyüze iletişim kurulur. Mimikler ile anlaşılır, el ve kol
hareketi ile çağırılmaz.
- Zeytin çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konur.
Asla kul tablasına ya da masaya konmaz.
- Soğuk mezeler, ekmek sol elde ve bıçakla sürülerek yenir.
- Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak acil bir
durum varsa kullanılabilir. Kürdan kullanıldıktan sonra peçetenin içine
bırakılır.
RESTORAN
- Cam veya duvar önü
tercih edilmelidir.
- Restoranda
teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, bay arkada sıralaması. Yoksa, bay
önde giderek bayana yol göstermelidir.
- Girişe yakin yerler tercih
edilmemeli.
- Eş ile gidiyorsa
eşler karsilikli oturulmalı.
- Sosyal yemeklerde eşler
yanyana oturur.
- Bayan erkeğin sağında
oturmalı.
- Kalabalik ortama
erkeğin yönü dönük olmalıdır.
- Bahşiş, yemek çok
begenilmişse %10, normalde %5 olmalidir.
- Restoranda yemegi
bayan söylemez, bey onun adına söyler.
- Erkekler pardüselerini
vestiyere bırakır. Bayanlar yanina alabilir.
- Cep telefonu, telsiz
vs. yemek masasının üzerine konulmaz.HİTAPLAR VE TANIŞMA
- Üst ve bayanla güneş
gözlüğüyle konusulmaz.
- Bayan yerine mutlaka
"Hanımefendi" denilmelidir.
- Genel Müdür
Yardimcisina normalde "Genel Müdürüm" denilir.
Ancak Genel Müdürün yaninda "Sayin Müdürüm"
denilmelidir.
- Ast, üste takdim
edilir. Yani muhatap üsttür.
- Diger zamanlarda
muhatap bayandir. Yani erkek bayana takdim edilir.
- Genç, yasliya, tek
kisi gruba, yeni gelen mevcut olanlara takdim
edilir.
- Tokalasmak için önce bayan elini uzatmalıdır.
MAKAMDA DAVRANIŞ- Ziyaret en fazla 20 dakikadir.
- Oturmak için koltuk
gösterilmesi beklenmelidir
- Söylenmemişse sırtı
duvara gelen koltuktur.
- Makama girerken
mutlaka ajanda ve kalemle girilmelidir.
- Üst düzey birisi
geldiginde makamda oturulmamali. Misafir koltugunda oturmali.
- Üste tesekkür
edilmez "Sağolun" denir.
- Makama evrak
sunulurken yanina gidilmez. Karşidan nezaketle verilir.
KIYAFET
- Protokolde koyu renk
takim elbise tercih edilir. Lacivert ve siyah tonlari.
(Kahverengi arazi rengidir. Asla tercih edilmemeli. Resmiyeti azaltir.)
- 3 Düğmeli cekette,
alttaki düğmenin açık birakilmasi daha uygun
olur.
- Gömlek beyaz ya da
açık mavi tonları olmalidir
- Gömlek tek renk ise
kravat çizgili olabilir.
- Gömlek çizgili ise
tek renk kravat takilmalidir.
- Takim elbiseyle ince
çerçeveli, spor kiyafetlerle kalin çerçeveli güneş
gözlüğü kullanılmalıdır.
- Mansetli gömlekler özellikle
yemeksiz toplantilarda daha
iyidir.
- Kravatin boyu, kemer
tokasini kapatacak sekilde olmalidir.
- Ayakkabi siyah
olmalıdır.
- İçinin ve disinin
deri olmasi faydalidir.
- Corap siyah
renklidir.
- Ayakkabi, Canta ve
kemer ayni renkte olmalidir.
- Davetiyenin altina
kiyafet konusu yazilabilir.
- Süs mendilinde renk
sinirlamasi yoktur.
TELEFON
- Alo diye telefon
açılması doğru değildir.
- Telefonu açan kişi
mutlaka kendini tanıtmalıdır.
- "Ben sana dönerim"
denmemeli. (Sizi sonra arayacagim denmelidir)
- 09:00 - 22:00
saatleri arasi ev telefonu aranabilir.
Cumartesi öğlene
kadar, Pazar günü tam gün aranmaz.
- Sekreter (Yönetici
Asistani) Ismimize gelen e-mail'e ve telefon mesajlarina mutlaka cevap yazmalıdır.
- Cep telefonu
mesajlarinda son kisma isim mutlaka yazilmalidir.
KADIN- ERKEK- Protokolde bayanlar, bayanlarla sarılıp öpüşmesi önerilmez.
- Ast-üst iliskişinin
olduğu yerde bayan-erkek Ayırımı olmaz. Ast-üst
makam geçerli olur.
- Asansörden inişte
kapıya yakın olan önce çıkar.Kural budur.
- Merdivenden çıkarken
önce bayan çıkar, inerken ise erkek önde
olmalıdır.
- Üst, Konuk ve Hanim
daima sağda yürümelidir.
- Üniformalı Bey'de hanim solda yürümelidir.
- Gelin solda, Damat
sağda olmalıdır.
- Yemekten kalkma
teklifi önce bayandan gelmelidir.
- Siparisler erkek
tarafından verilmelidir.
- Kadini; giyimi, evi
ve yemeği temsil eder.
- Erkeği; giyimi ve eşi
temsil eder denir.
- Tanıştırılan
kişilerin özellikleri söylenmelidir.
- Önce elini üst,
uzatır, sonra ast uzatır.
- Bir bayan elini
uzatmadıkça erkek elini uzatmamalı.
Hanimlar elini uzatmak
zorunda degildir, basi ile selam verebilir.
- İsmini unuttuğumuz
insana soyadını sorarsak ismini de söyler.
- Düğünde geline
saygıdan tamamen beyaz giyilmez.
- Düğüne saygıdan tamamen siyah giyilmez.
- Düğüne saygıdan tamamen siyah giyilmez.
SIGARA - PURO
- Sigara, sigara ile
yakılmaz. Mumdan da yakılmaz.
- Cocuklu evlerde
sigara asla içilmez.
- Sigara yakarken el
ele değmemeli.
- Bir bayan, erkeğin sigarasını
yakmamalı.
- Puro içe çekilmez.
Puro dudak ve parmak içindir.
- Erkek, erkeğin purosunu
yakmaz. Puro bir kerede içilmez. Özel
makasıyla kesilir,
sonra tekrar içilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder